Nieuwsbrief

Din23Okt

Studiedag 'Opgroeien in een gezonde omgeving'

CC De Mastbloem
Waregemsesteenweg 22
9770 Kruishoutem
Schrijf nu in!

Voormiddag: Passief roken 

Meeroken is ongezond. Dat weten de meeste mensen wel. Toch zijn er nog heel wat mensen die binnen roken. Zo zitten in Vlaanderen dagelijks nog 68.000 kinderen in de rook. Ook medewerkers van diensten voor gezinszorg worden vaak geconfronteerd met cliënten die roken in huis.
Ontdek waarom meeroken zo schadelijk is en wat je kan doen om het te vermijden. 

Kies één workshop: 

A. Passief roken bij kinderen 
Ouders die hun kinderen willen beschermen, roken onder de dampkap. Maar volstaat dat wel? Tijdens deze workshop bespreken we enkele hardnekkige misvattingen die leven bij rokers. Wat kan jouw rol als hulpverlener zijn om het probleem van passief roken bij kinderen aan te pakken? Hoe praat je erover met rokende ouders zonder hen met de vinger te wijzen? Je leert werken met een handige gesprekstool om meteen aan de slag te gaan.  

B. Hoe bescherm je jezelf tegen passief roken bij cliënten thuis? 
Kom je soms bij mensen thuis? Dan is de kans groot dat je ongewild meerookt. Hoe ga je het gesprek aan met een cliënt die thuis rookt? Wat zegt de wet hierover? Hoe peil je op een voorzichtige manier naar de motivatie om buiten te roken? Je krijgt een leidraad om het gesprek op een positieve manier aan te vatten.

Namiddag: Gezonde publieke ruimte 

Een gezonde publieke ruimte is een omgeving die aanzet tot gezonde keuzes. Hoe zorg je ervoor dat jouw stad of gemeente zo wordt ingericht dat gezond leven een evidentie wordt? Is dat een haalbare kaart of een verre droom? 

We dompelen je onder in de wondere wereld van 'nudging' en geven jou enkele concrete methodieken om dit meteen in de praktijk om te zetten: 

'Generatie Rookvrij’ is een beweging van organisaties en burgers die ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen met roken. We willen dat alle Belgische kinderen die geboren worden vanaf 2019 rookvrij kunnen opgroeien. Kies je voor een rookvrij speel- of sportterrein? We helpen jou op weg.  

Wist je dat je met een goed ingerichte publieke ruimte ervoor zorgt dat mensen tot 161% meer gaan bewegen? Wat is walkability en hoe goed scoort jouw gemeente op dat vlak? 

Praktisch

Onthaal vanaf 9u 
Voormiddag: 9u30 tot 12u
Lunch: 12u tot 13u
Namiddag: 13u tot 15u30

Inschrijven

Inschrijven is gratis maar noodzakelijk. We voorzien broodjes.

Klik hier om in te schrijven!

Meer info?

lore.declercq@gezondplus.be of 0495/89.21.54

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen