Nieuwsbrief
← Vorige
Suïcidepreventie op de werkvloer
De meeste zelfdodingen in Vlaanderen gebeuren in de economisch actieve bevolking. Als werkgever is de kans dus groot dat je vroeg of laat, rechtstreeks of onrechtstreeks, geconfronteerd wordt met een werknemer die aan zelfmoord denkt of een zelfmoordpoging onderneemt, overlijdt door zelfdoding of op die manier een dierbare verliest.
Werkgerelateerde factoren kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van zelfmoordgedachten en -gedrag. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de werkloosheid stijgt, de suïcidecijfers ook stijgen. Ook wie op het werk een collega verliest door zelfdoding, loopt 3 maal meer kans om zelf te sterven door zelfdoding.
Het goede nieuws is dat je als bedrijf veel kan doen om zelfmoordgedachten bespreekbaar te maken en een gepast antwoord kan bieden op signalen van zelfdoding. Neem een kijkje op www.zelfmoord1813.be/samen-voorkomen/werkvloer voor alle informatie.
Aan de slag?
- De toolkit ‘Zelfmoordpreventie, interventie en postventie op de werkvloer’ helpt je op weg.
- Volg een vorming of vraag een vorming op maat aan. Bij het Centrum Ter Preventie van Zelfdoding kunnen ook trainingen aangevraagd worden.
- Voor de opmaak van een suïcidepreventiebeleid op maat van je organisatie kan je terecht bij de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg in jouw regio.
Werkgroep Verder
- De brochure ‘Rouwen op de werkvloer’ biedt praktische handvatten voor werkgevers wiens werknemer iemand verloren is door zelfdoding, voor hulpverleners die een cliënt of patiënt verloren zijn door zelfdoding en voor bedrijven en organisaties waar een werknemer om het leven is gekomen door zelfdoding.
- Werkgroep Verder verleent ook professioneel advies op maat over rouwmanagement in jouw bedrijf of organisatie.