Nieuwsbrief
Informatief materiaal: Berichten over zelfmoord: Mediarichtlijnen voor journalisten
Mediamakers kunnen bijdragen aan zelfmoordpreventie. De manier waarop journalisten nieuws of verhalen brengen over zelfmoord oefent immers een sterke invloed uit op de gedachten, gevoelens en het gedrag van lezers, luisteraars of kijkers. Een bericht kan taboedoorbrekend werken en mensen vooruithelpen, maar het kan mensen die reeds aan zelfmoord enken ook aanzetten tot zelfmoord, bijvoorbeeld wanneer de berichtgeving te veel details blootgeeft of geen perspectief biedt.
De brochure bevat richtlijnen en aanbevelingen voor journalisten over hoe ze op een veilige manier kunnen berichten over het thema zelfmoord. De richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd, omvatten praktische tips en werden opgesteld in overleg met journalisten.
Voor wie?
Journalisten.
Voor fictiemakers en sociale mediagebruikers zijn afzonderlijke adviezen voorhanden.
Wie kan dit materiaal bestellen?
Journalisten, regionale en lokale persagentschappen, nieuwsredacties, …
Waarom?
Het thema zelfmoord in de media brengen kan mensen vooruithelpen. Het kan het stigma doorbreken om over psychische problemen, suïcidegedachten of rouw na zelfdoding te praten. Sommige berichtgeving over zelfmoord houdt echter ook risico’s in en kan voor kwetsbare mensen de drempel naar zelfmoord juist verlagen. Dat maakt rapporteren over zelfmoord complex. Het vraagt om moeilijke afwegingen en extra zorgvuldigheid.