Nieuwsbrief

Class: 
other

← Vorige

Gezond Opgroeien

Wil je deelnemen aan de evaluatie van de scheurkalender? Hier vind je de vragenlijst.

Waarom gaan snoepjes er gemakkelijker in dan groenten? Hoe lang mag mijn kind TV kijken? Hoe en wanneer praat ik over seks? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind meer beweegt? Zijn de games die mijn kind speelt wel geschikt? Dat zijn slechts een paar van de vele vragen die je je dagelijks stelt als je een kind opvoedt.

10 Gezonde Gemeenten* slaan de handen in elkaar en werken de komende twee jaar (2018-2019) aan een gezondheidscampagne in samenwerking met Logo Gezond+ vzw. We willen hiermee ouders ondersteunen in hun opvoedingstaken zodat kinderen in een gezonde omgeving kunnen opgroeien en zelf gezonde keuzes leren maken.

Deze campagne vertrekt vanuit een brede samenwerking met o.a. Huis van het Kind, het OCMW, de gemeente, de basisscholen, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en wordt inhoudelijk ondersteund vanuit de betrokken expertisecentra (Vlaams Instituut Gezond Leven, Sensoa, CGG Eclips, Expoo, Drugpunt, Pisad (CGG ZOV), VBJK, Mediawijs, gezinsbond, ziekenfondsen, huisartsenkring Schelde Leie,…)

* Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem, Nazareth, Gavere, Zingem, Wortegem-Petegem, Oudenaarde, Kruishoutem en Kluisbergen

Scheurkalender

Waarom?

Ouders en grootouders staan in een steeds veranderende samenleving voor heel wat uitdagingen op het vlak van opvoeding. Ouders gaan op zoek naar tips om hun kind gezond op te voeden, maar weten niet altijd waar te beginnen.

 • Ouders krijgen opvoedingsondersteuning zodat hun kinderen in een gezonde omgeving kunnen opgroeien en gestimuleerd worden om gezonde keuze te maken.
 • Ouders krijgen tips om zelf het goede voorbeeld te geven op het vlak van gezondheid. Zo creëren ze goede gewoonten die de huidige en toekomstige levensstijl van hun kinderen beïnvloedt.
 • Ouders krijgen tips over hoe ze de eigen veerkracht kunnen versterken zodat ze de opvoedingstaken beter aan kunnen. Zelfzorg is de basis voor een goede (geestelijke) gezondheid binnen het gezin.

Voor wie?

Ouders en kinderen (6-12 jaar) die naar de lagere school gaan in de regio Schelde-Leie*

Hoe?

Alle ouders krijgen via de scholen een scheurkalender mee. De kalenders worden verspreid via de leerkrachten van de basisscholen in samenwerking met het lokaal bestuur. De scheurkalender heeft een aantrekkelijke en kleurrijke stijl met herkenbare en eenvoudige emoticons voor zowel ouders als kind. Op elke dag van de week, gedurende het gehele schooljaar, krijgen ouders tips over een gezondheidsthema gecombineerd met eenvoudige opdrachten voor de kinderen. Zo wordt informatie over gezondheid en zorg op een toegankelijke manier dagelijks naar het gezin overgebracht. Daarnaast hangt er een kalender in elke klas. Zo wordt een link gelegd tussen de school- en thuiscontext. We hopen dat de kinderen enthousiast zijn om elke dag een blaadje af te scheuren, zowel thuis als in de klas. We willen in de eerste plaats het gesprek stimuleren over gezondheidsthema’s. Lokale besturen, huizen van het kind e.a. kunnen hierbij extra acties of workshops organiseren uit ons aanbod.

Thema’s:

We willen ouders tips geven om afspraken te maken en het gesprek aan te knopen over deze thema’s.

 • Fit in m’n hoofd: Zelfzorg ouders, grenzen afbakenen, gevoelens verwoorden, zelfvertrouwen, weerbaarheid.
 • Een gezonde hap: Voedingsdriehoek, gezonde eetgewoonten, smaakontwikkeling
 • Samen in beweging: Bewegingsdriehoek, zitgedrag, schermtijd, actief spel
 • #Mediawijs: Internet en sociale media, gamen
 • De ander en ik: Vriendschap, relaties, seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Lekker fris: Passief roken, teken, vocht en schimmel, pesticiden, hitte
 • Propere handen en tanden: hygiëne, mondzorg, water drinken
 • Bij de dokter: ziek zijn, gebruik antibiotica, vaccinaties, toegang tot zorg, terugbetalingsmogelijkheden

Momenten in de kijker

Deel foto’s en tips op facebook.  

 • Startschot 10 september: Op 10 september roepen we alle scholen op om deel te nemen aan de lancering van de scheurkalender. Doe jij ook mee? Laat de leerlingen op een briefje (in de vorm van een hartje) schrijven wat ze zo leuk vinden aan hun mama, papa, broer, zus, oma of opa. Want kinderen leren door te kopiëren. Maak van alle hartjes een mooie slinger en hang die aan de schoolpoort zodat iedereen ze kan lezen. (groot)Ouders, broers of zussen zullen zich extra welkom voelen op school.  Maak leuke foto’s en deel ze op Facebook. 
 • Teken jullie droomgemeente op 26 oktober voor de nieuwe burgemeester: Op 26 oktober roepen we alle leerlingen op om de plattegrond van hun droomstad of –gemeente te overhandigen aan de nieuwe burgemeester. Maak leuke foto’s en deel ze op Facebook in de groep van “Gezond opgroeien”. In de scheurkalender vind je op 18 oktober nl. een opdracht voor de kinderen waar je op kan voortbouwen: “Stel je voor dat jij burgemeester bent en je mag je eigen stad of gemeente omvormen tot een leuke plaats voor alle kinderen…”. 
 • 23 oktober 2018: Studiedag ‘Opgroeien in een gezonde omgeving’
  • Voormiddag – Passief roken: Hoe praat je over roken met ouders of cliënten zonder hen met de vinger te wijzen?
  • Namiddag – Gezonde publieke ruimte: Hoe zorg je ervoor dat jouw stad of gemeente zo wordt ingericht dat gezond leven een evidentie wordt?
  • Meer info en inschrijven
 • Actieve kinderopvang: regionale vorming voorjaar 2019 (datum ntb). Meer info.

 

Gezonde school

Wil je tips over een actieve speelplaats? Ben je op zoek naar een lespakket over gamen of gezonde voeding? Wil je ervoor zorgen dat kinderen minder zitten in de klas?

Leerkrachten vinden heel wat inspiratie in deze brochure om te werken aan een gezondheidsbeleid op school.

Acties in de kijker

Gezond opgroeien

Wat betekenen gezond eten en bewegen voor kinderen en welke rol kan je hierin spelen als ouder of opvoeder?

4 okt 2018 om 19u30

School Van Morgen, Stropstraat 21, 9810 Nazareth

huisvanhetkind@nazareth.be

8 okt 2018 om

Kluisbergen

 

8 nov 2018 om 19u30

CC De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22, 9770 Kruishoutem

Bart.ravelingien@kruishoutem.be

12 nov 2018 om 19u30

Ontmoetingscentrum De Racing, Markt 1, 9890 Gavere

Carine.dhondt@gavere.be

13 nov 2018 om 19u30

Huis van het kind, bommelstraat 33, De Pinte

lynn.poppe@ocmwdepinte.be

 

Babyproef 

Hoe maak je een fruit-, groente- of granenpap voor je baby? Wat geef je bij welke leeftijd? Hoe ga je van fijngemaakte voeding over naar stukjes?

8 okt 2018 om 19u30

Gavere

Carine.dhondt@gavere.be

24 nov 2018 om 10u

Huis van het kind, bommelstraat 33, De Pinte

lynn.poppe@ocmwdepinte.be

Als kleine kinderen groot worden 

Hoe zorg je ervoor dat je kind leert omgaan met tabak, alcohol en drugs?

29 nov 2018 om 19u30

cc Nova Nazareth, Steenweg 92, 9810 Nazareth

 

bewegen@nazareth.be

huisvanhetkind@nazareth.be

Zelf organiseren?

Intermediairs (lokale besturen, huis van het kind, scholen, ouderwerkgroepen, …) vinden het aanbod gericht op gezinnen op de website www.meergezondheidvoorelkkind.be

Lokale besturen kunnen gebruik maken van een sjabloon voor de opmaak van  affiches en flyers. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een voordracht  ‘gezond opgroeien’, een rookstopcursus, een interactieve workshop ‘Zorgen voor jezelf’, …

Aanvragen of meer info: Lore.Declercq@gezondplus.be en Pieter.Metsu@gezondplus.be

Belangrijke websites voor meer info

Gezond opgroeien

www.gezondopvoeden.be

www.opvoedingslijn.be of 078 150 010

www.groeimee.be

www.gezondleven.be

Samen in beweging

www.bewegingsdriehoek.be

www.bewegenopverwijzing.be

Een gezonde hap

www.gezondleven.be/themas/voeding

www.nice-info.be

Fit in mijn hoofd

www.fitinjehoofd.be

www.zelfmoord1813.be  of bel naar 1813

www.tele-onthaal.be of bel naar 106

De ander en ik

www.allesoverseks.be

www.praatoverpesten.be

#Mediawijs

www.vad.be

www.veiligonline.be en www.medianest.be

Propere handen en tanden

www.glimlachen.be

Lekker fris

www.gezondheidenmilieu.be

Bij de dokter

www.kindengezin.be

www.laatjevaccineren.be

 

Voor kinderen en jongeren die willen praten over hun bezorgdheden

Info, chat en forum: www.awel.be. Of bel gratis en anoniem naar 102.

Of mail naar brievenbus@awel.be

 

← Vorige

Het Huis. Online leren over motiverende gespreksvoering.

 

het HuisAls eerstelijnswerker word je regelmatig geconfronteerd met riskant of problematisch middelengebruik. Vind je het niet eenvoudig om mensen aan te zetten om hun gedrag te veranderen? Het Huis stelt een model voor dat inzicht geeft hoe mensen hun gedrag veranderen. Je ontdekt hier ook de belangrijkste principes van motiverende gespreksvoering. Want daarmee bevorder je gedragsverandering. Zelfs bij cliënten die nog niet gemotiveerd zijn.

Het Huis is gericht op alcohol- en druggebruik, maar de voorgestelde aanpak kan je ook ruimer toepassen.

Voor wie?

Eerstelijnswerkers

Wie kan het Huis promoten of gebruiken?

Organisaties uit de brede zorg- en welzijnssector, preventiewerkers...

 

← Vorige

Langer genieten is ...

Een opmerkelijke intergemeentelijke campagne naar senioren. Hoe kun je oud worden en toch blijven genieten van het leven? In onze zoektocht om senioren te motiveren hun leefstijl nog te veranderen, werd het geheim wapen van de kleinkinderen ontdekt. Zij vertellen onverbloemd de waarheid en doen met een charmante knipoog hun grootouders luisteren.

Langer Genieten is… ? 

'Langer Genieten is…' staat voor gezonder gaan leven na 65 jaar. Gedurende twee jaar (2016-2017) zullen 20 gemeenten in de regio ‘Vlaamse Ardennen Oost’ en de regio 'Schelde-Leie' samen met Logo Gezond+ werken aan het wegwijs te maken van hun senioren in een gezondere leefstijl.

Waarom?

We leven steeds langer en hopen vooral oud te worden in goede gezondheid. Cijfers tonen echter aan dat we te weinig anticiperen op het ouder worden en ons gedrag onvoldoende aanpassen om kwaaltjes te voorkomen. Sommige ouderdomskwaaltjes en ziektes zijn te voorkomen. Maar je moet wel beschikken over de juiste kennis en weten hoe je eraan kunt beginnen. En je bent nooit te oud om nog gezondheidswinst te hebben van een gezondere leefstijl. Zelfs op hoge leeftijd doet het er toe.

Op onderstaande links vind je specifieke info over de thema’s: kanker vroeg opsporen, vallen voorkomen, gezond eten, actief leven, matigen met alcohol, een griepprik halengezonde lucht in huis, praten over problemen. Of bespreek het met je arts.

>> bekijk hier de menukaart met een overzicht van alle methodieken uit het project 'Langer genieten is ...'

 

 

Samenwerking 

Deze campagne is een co-creatie van Logo Gezond+, de lokale besturen uit de regio ‘Vlaamse Ardennen Oost’ en de regio 'Schelde-Leie', de SEL (samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg) en de dialooggroep bestaande uit energieke senioren, ambtenaren en mandatarissen uit de betrokken gemeenten.

Met dank aan onze partners voor hun inbreng: het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie (EVV), het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD), het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO), het Lokaal Multidisciplinair Netwerk Panacea en Ronse (LMN), de medische milieukundigen, Hogeschool Gent (gerontoloog Dr. Nico De Witte).

 

Fotogalerij

Langer genieten is ... Kick-off


← Vorige

Slimme Media Shake

Educatief pakket voor het basisonderwijs dat tips en handvaten aanbiedt om gezond mediagedrag te stimuleren.

Het gamma werkbladen bevat instap- en kernactiviteiten waarin leerlingen en leerkrachten kennis maken met de gezondheisrisico’s verbonden aan mp3- en gsm-gebruik. Via het contractwerk en de extra materialen ontdekken leerlingen het belang van het voorzorgsprincipe en vertalen dat in tips voor zichzelf, leeftijdsgenoten en ouders.

Leerkrachten krijgen heel wat tips om 'Slimme Media Shake' of SMS te vertalen in een project voor de hele school. Wat zijn de gezondheidsrisico’s? Welk gedrag stellen kinderen en wat is het belang van de houding van ouders? Vervolgens reikt SMS adviezen aan voor een gezonder gedrag. Tenslotte krijgt slim mediagebruik een plaats binnen de principes en praktijk van het gezondheidsbeleid op school.

Voor wie? 

Voor kinderen van de 3de graad basisonderwijs

Wie kan aan de slag met 'Slimme Media Shake'?

Leerkrachten, leerlingen en ouders van kinderen uit basisscholen 

Meer info?

www.slimmemediashake.be

Materialen

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen